?

Eksamen om to uker - Skyld, stress, angst og selvforakt!

Kvinne 21 . 02 Juni 2021
Spørsmål

Hei! Jeg har eksamen om 2 uker og jeg greier ikke å konsentrere meg til å studere. Jeg studerer sykepleie og vi har om sykdomslære nå som er et ganske stort tema vi må kunne på ganske kort tid. Problemet er at hver gang jeg prøver å studere så føler jeg meg ukonsentrert, og jeg kjenner på stresset. Samt så føler jeg hele tiden på skyldfølelse (for at jeg ikke greier å studere/at jeg ikke kan stoffet), hjertebank, nervøsitet, selvforakt og at gråten er på vei. Jeg har også hatt flere sammenbrudd. Tidligere i år, så hadde jeg en samtale med min tante som er psykolog, og hun lurte på om jeg kanskje har angst (sånt generelt sett, ikke kun når det gjelder skole). Kanskje det er tilknyttet til mine såkalte katastrofetanker, men jeg vet ikke. Jeg er jo udiagnoisert, så jeg vil ikke si noe mer på det. Hva burde jeg gjøre for å kunne øve og takle denne eksamen? Jeg vil så inderlig bli sykepleier, men jeg føler at jeg ikke er "verdi" nok til å bli en sykepleier, og at jeg bare burde droppe ut.

Kvinne (21)
Sosionom svarer
Hei


Ut i fra det jeg kan forstå høres det ut som om du virkelig strever med en type eksamensangst. Det er helt vanlig å ville unngå ting en er redd for. Samtidig hører jeg også at du vil fullføre sykepleieutdanningen. Jeg synes ikke du bør droppe ut nå selv om ting er vanskelig, å ta en slik beslutning er ikke så lurt når det å ha eksamen oppleves som en krise.

Dersom du bestemmer deg for å gå opp til eksamen nå ville jeg ha tenkt på at det ikke er slik at det er noen katastrofe å ikke bestå. Dersom pensum er overveldende stort ville jeg ha jobbet med å skaffe oversikt den siste tiden.

Dersom det er for vanskelig å konsentrere seg ville jeg ha vurdert å be fastlege om en sykmelding på eksamen slik at du kan ta den senere. En har også tre forsøk på alle eksamener, og dette er det viktig å huske på når en er stresset for eksamen. Noen ganger blir resultatet bedre enn det katsrofetankene tilsier, de er ofte ikke særlig snill mot egen prestasjon.

 

De fleste samskipnader har både kurs og samtaletilbud for mennesker i din situasjon. Undersøk tilbudet ved din samskipnad!  

Vedlagt ligger flere artikler om eksamensangst som forhåpentligvis også kan hjelpe deg.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen

Sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?